Najbolji starački dom nije za svakog isti

staracki domovi


Koji je najbolji starački dom? Da li onaj koji je najskuplji, onaj koji je blizu, ili onaj za kojim vlada najveće interesovanje? Ovo pitanje nema jedinstven odgovor. Svako ko traga za odgovorom, treba da nađe sopstveni, onaj koji je po njegovim merilima najbolji. Evo kako to učiniti.

Ako bi trebalo sročiti definiciju najbolji staracki dom je onaj koji zadovoljava sve potrebe starije osobe, odgovara lokacijski članovima porodice i cena mu je povoljna, odnosno može se priuštiti od izdvojenog budžeta. Pre svega, visoka cena korišćenja staračkog doma nije garancija da on zadovoljava sve kriterijume koje treba ispuniti da bi bio idealan za nekog. Starija osoba koja je prisebna i svesna treba samostalno da utiče u odlučivanju koji dom za nju ili njega izabrati. Znamo da su stari nekad tvrdoglavi i da imaju mišljenje koje teško menjaju. Ponekad neće da prihvate činjenicu da su se našli u situaciji da im je pomoć neophodna i da neko o njima treba da se stara i brine. Tvrde da sve mogu i dalje sami. Što se tiče staračkog doma, niko nikog ne može tamo odvesti na silu, jer oni sami treba svesno da daju pristanak i potpišu ga. Kada se slože sa tim da idu u dom, onda se odlučuje o tome koji će to starački dom konkretno biti.

Privatnih staračkih domova ima mnogo. Treba početi od toga da je na prvom mestu osoblje koje radi i njihov stav prema korisnicima doma. To se još s vrata vidi. Važnije je od luksuznog nameštaja.

Okruženje i lokacija su važni. Ako deca i unuci ne mogu često da dolaze u posetu jer ne žive u zemlji, onda lokacija nije na prvom mestu, već tip doma za stare, odnosno da li je to seoski ili gradski dom. Prema senzibilitetu, interesovanjima, afinitetima i obrazovanju starije osobe treba sugerisati vrstu staračkog doma. Ako neko voli prirodu, tišinu, mir, prostranstvo, a nije toliko urban i društven tip, onda će mu možda više prijati neki starački dom van grada. Ali svi oni koji imaju svoju decu, unuke, rođake i prijatelje koji žive u gradu, ipak bi trebalo da se fokusiraju na neki od staračkih domova u centru grada ili blizu lokacije stanovanja porodice. Tako će oni mnogo češće dolaziti u posetu. Ako mislite da je u gradu veća buka i da nema tog mira kao na selu, to i nije baš tačno. Štaviše, gradski starački domovi nikad nisu u najprometnijim ulicama, već su uvek u nekim manjim sporednim, obavezno okruženi velikim dvorištima i zelenilom koje apsorbuje gradsku buku. Tako da oni su prava mala ostrva mira u urbanim sredinama. S druge strane blizu su i lako se do njih stiže. Stanovnicima staračkih domova mnogo znači kad im deca i unuci dođu u posetu. Čak i kad su dementni i kada deluje da nikog ne prepoznaju, oni osete ljubav i ustvari u duši znaju da je to neko njihov, blizak i drag.

Za nepokretne osobe ili one koje imaju izuzetne poteškoće pri hodanju i prinuđene su da stalno koriste razna ortopedska pomagala, trebalo bi izabrati starački dom koji je u jednom nivou ili onaj koji ima lift. U obzir dolaze i pokretne stolice koje su ugrađene na stepeništima. To omogućava lakše kretanje i korišćenje po svim spratovima i samim tim intenzivniji i ispunjeniji dan.

Najbolji starački dom se nalazi tako što se što više domova iz prihvatljivog cenovnog ranga uzme u razmatranje i onda se sistemom eliminacije dođe do idealnog. Ovo je proces, treba biti strpljiv i metodičan. Liste „za“ i „protiv“ mnogo pomažu. Nek je sa srećom biranje!