O čemu treba da vodite računa kada kupujete sobna vrata

Svima su nam potrebna, a o njima razmišljamo samo kad se bavimo gradnjom ili renoviranjem. Umnogome utiču na kvalitet života i izgled prostora u kom stanujemo ili radimo. To su sobna vrata. Kako ih odabrati i na šta treba paziti kada ih kupujemo?

Kvalitetna sobna vrata danas se mogu naći u ponudi kod većeg broja domaćih proizvođača. Neki su pored sopstvenih modela, uvrstili i one iz uvoza. U poređenju sa situacijom kakva je vladala pre nekoliko desetina godina, kada niko nije mario za sobna vrata, već su se u stanove, kuće i kancelarije ugrađivala ista, jednobrazna – danas imamo na sceni mnogo veću inventivnost i maštovitost. Najtraženija sobna vrata imaju svedene, jednostavne boje. Među njima prednjače vrata koja imaju razne nijanse prirodne boje drveta. Ali, svako ko ima neku smeliju ideju, naći će ono što traži, jer u ponudi su i neke nestandardne veselije boje.

O čemu treba da povedemo računa prilikom izbora sobnih vrata? Naime, ona treba da budu kvalitetna i da vrše svoju funkciju fizičke barijere između dve prostorije. Stoga sobna vrata treba da budu dobar zvučni izolator. Važna je njihova debljina, materijal od kog su napravljena, ali i način na koju su konstruisana. Kada se budu postavljala, još važnije je da se to uradi stručno. Čak i modeli koje prodavci nude kao najbolje zvučne izolatore, ako se ne postave kako treba, ne mogu da vrše svoju funkciju. Posle montaže ne sme da bude slobodnog prostora koji je nastao zbog brzog i nestručnog postavljanja ili pogrešno uzetih dimenzija. Neophodno je ispoštovati proceduru koja podrazumeva način na kojima se rukuje vratima par dana nakon postavke. Dakle, kvalitetna vrata koja pružaju dobru izolaciju, stručna postavka i rukovanje – daju željeni rezultat.

Kada kupujemo sobna vrata za objekat koji je u izgradnji, trebalo bi da povedemo računa da sva prate istu liniju. Da li je neophodno da sva vrata budu identična? Naravno da nije. Ali, nije dobro ni da svaka vrata u kući ili stanu predstavljaju priču za sebe. Ovakav kreativni haos ne bi se uklopio ni u jedno dizajnersko pravilo. Neka od sobnih vrata mogu biti različita u odnosu na ostala. Razlika može poticati od drugačije nijanse istog modela, ali i od drugačije varijante ukrasa na sobnim vratima koja su iste boje i predstavljaju varijacije na temu. Ako sva vrata nisu istovetna, treba biti obazriv gde će se koja postaviti. Dizajneri i arhitekte često preporučuju da sva sobna vrata budu istovetna, osim onih koja odvajaju zajedničke prostorije, kao što je, na primer predsoblje i dnevni boravak ili kuhinja i trpezarija. Između ovih prostorija trebalo bi postaviti sobna vrata koja su delom u staklu, kako bi se stekao utisak kontinuiteta prostora i kako bi kvadratura delovala veće. Staklo na sobnim vratima pomaže i da se bolje osvetle prostorije kojima manjka prirodnog svetla. Dakle, ako uzimate sva sobna vrata u nekoj natur nijansi bukve, neka ona između hodnika, dnevne sobe ili trpezarije budu ista takva ali do pola u staklu koje je peskirano ili potpuno bistro i transparentno.

Prilikom kupovine sobnih vrata, budite strpljivi i nemojte se zaletati na prvi model koji vidite. Pogledajte više ponuda i uporedite cene. Može da se desi da u nekom prodajnom salonu nađete sobna vrata koja Vam se baš dopadaju, a da su trenutno na akciji. Kada proizvođačima i prodavcima ostane nekoliko komada na stanju, može da se desi da žele da ih što pre rasprodaju, te ih stoga daju po znatno nižoj ceni. Jeftina sobna vrata mogu biti veoma dobra jer cena nije uvek zavisna od kvaliteta.


 

«Prethodni   1 2 3 ... 18 19 20 21 22 23 24  Sledeći»