Nedelja, Oktobar 11, 2020

Oprez – jedino bezbedno mesto za kupovinu naočara je optika

optika

Kada pričamo o naočarima, činjenica je da su svima potrebne. Ako ne za vid, onda za sunce, tj. kao zaštita od štetnog sunčevog zračenja. Ako gledate samo na cenu i odlučujete se da ih ne kupujete u optikama kako biste uštedeli, treba da budete svesni činjenice da to nije bezazleno.  Zašto je opasno kupovati naočare za sunce ili naočare za vid na uličnim tezgama ili u kineskim radnjama?

Pravilo broj jedan jeste da je optika jedino mesto gde treba kupovati naočare i sočiva. Svi oni koji to ne čine, ili ne znaju za moguće štetne posledice, ili ne veruju da one mogu biti ozbiljne. O kakvim je posledicama reč i šta sve donosi kupovina na pogrešnim mestima zbog niže cene. Naime, dioptrijska stakala, bilo da su za daljinu ili za blizinu mogu da budu skupa. Još kada se na to doda cena ramova, ukupna cifra može da bude dosta visoka. S druge strane, naočare za sunce koje su brendirane imaju znatno višu cenu nego one sa tezge. Čak i naočare za sunce koje se prodaju u optičarskim radnjama, a koje nisu od poznatih brendova imaju višu cene nego one koje se prodaju kod uličnih prodavaca. Razlozi za razliku u cenama su veoma jednostavni.

Naime, naočare za vid koje prodaju optike prave se u skladu sa receptom koji je izdao oftalmolog. Neko ima astigmatizam, te mu je potrebno da staklo ima zakrivljenje tj. cilindar. Nekome se dioptrija razlikuje na jednom i drugom oku. Čak i ako je dioptrija ista na oba oka, nije dobro kupovati naočare na tezgi. Ove naočare su veoma jeftine jer se prave od materijala sumnjivog kvaliteta. Mogu napraviti više štete očima nego koristi. Nasuprot tome, u optikama se naočare izrađuju od stakala koja dolaze iz fabrika poznatih svetskih proizvođača. Ova stakla su kvalitetna. Mogu imati posebne zaštitne slojeve, kao što je na promer zaštita očiju od svetlosti monitora i slično. Neka se prave po posebnoj tehnologiji koja omogućava da vidno polje bude šire. Ako Vam ovo nije dovoljno da Vas ubedi, treba da znate da nema svako od nas isto rastojanje između zenica, a da se gotove kupovne naočare za vid prave tako da nikako ne može biti ovo uzeto u obzir. Kada je recept izdao lekar i kada se naočare naruče u optici, o svakoj tački se vodi računa, a jedna od njih je rastojanje između zenica. Ukoliko hoćete da uštedite i svesni ste da treba naočare za vid da kupite u optičarskoj radnji, onda nemojte biti lenji i proverite kako se kreću cene kod više optičara. U nekim optikama cene su veoma povoljne. Bolje je kod njih kupiti najjeftinija stakla i ramove nego najskuplja na uličnoj tezgi.

S naočarima za sunce je tek posebna priča. Da li ste znali da nošenjem loših sunčanih naočara može da izazove oštećenja rožnjače, koja vremenom mogu da dovedu do pojave katarakte? Osnovna funkcija naočara za sunce jeste da zaštite oči od štetnih UV zraka, a sekundarna je da nam omoguće da lakše vidimo uprkos jakom dnevnom svetlu. Naočare koje nisu iz optike imaju stakla sumnjivog porekla i često nemaju nikakvu ili veoma lošu UV zaštitu. S druge strane, sve naočare za sunce kupljene u optičarskim radnjama imaju zaštitni sloj koji štiti oči od prodora štetnih zraka. Kad ne nosimo naočare, mi škiljimo na jakom svetlu i time nesvesno štitimo oči, a loše naočare pružaju zatamnjenje, tako da dok ih nosimo oči su nam širom otvorene i omogućen direktan prolaz UV zrakova. Po jakom suncu je bolje ići bez naočara, nego nositi neke koje nemaju zaštitni sloj.

Tako da, poruka je da naočare bilo za vid ili za sunce treba kupovati samo u optikama. Prošetajte se u neku od njih, isprobajte više modela i nađite one koje Vam najbolje stoje. Sačuvajte svoje oči na vreme.

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me