Utorak, Oktobar 20, 2020

Da li je snimanje zuba opasno

Ne treba se plašiti snimanja zuba. To je dijagnostička metoda kojom se dobija uvid u nešto što nije vidljivo golim okom. Zahvaljujući njoj lečenje je brže i efikasnije.

Postoji više vrsta snimanja zuba i zubnih snimaka. Najgrublja podela mogla bi biti na 2D i 3D snimke u zavisnosti u koliko ravni je snimak predstavljen. Kada neko dobije uput za snimanje zuba, to nije slučajno. Nije reč o nekoj formalnosti da bi se ispoštovala procedura. Niko ne bi ni imao primedbi na to ukoliko ne bi postojala bojazan o tome da li se radi o nepotrebnom zračenju. Kada se pomene rendgen, mnogi imaju zazor od toga. Međutim, nije svako rendgensko snimanje isto jer ne nosi u sebi istu dozu zračenja. Međunarodna fizička jedinica za količinu zračenja je severt. Inače, doza zračenja koju telo primi tokom života kumulativno se povećava. Razni su njegovi izvori. Severt je veoma velika količina zračenja. Doza od 2 severta je smrtonosna. Međutim, zračenja kojima je u normalnim okolnostima ljudsko telo izloženo daleko su manje. Na primer prilikom rendgenskog snimanje zračenje iznosi od 0.01-0.07 mSv. Postoji i pozadinsko kosmičko zračenje koje se razlikuje na raznim mestima na planeti. Gde je onda tu snimanje zuba. Naime, mali snimak zuba ima toliko malu dozu zračenja da je ona manja od one koju telo primi kada se promeni lokacija, tj. kada se otputuje u neku oblast gde je pozadinsko zračenje više negu u zoni stanovanja. Veliki snimak zuba nosi sa sobom oko 0,09 mSv. Prevedeno na razumljiv jezik, snimanje zuba nosi sa sobom male doze zračenja. Ne predstavlja opasnost po zdravlje. Bez obzira na to, ono se radi kad za to postoji potreba i indicija. Uput treba da da nadležni stomatolog, ne zato što je obavezno imati ga kada se dođe u stomatološki rendgen centar, već da se ne bi napravio pogrešan snimak. Snimci su veoma vredan pokazatelj stvarnog stanja zuba i vilice, te su velika pomoć u pravilnom dijagnostikovanju i pronalaženju uzroka problema. Bez njih, stomatologija kakvu je danas poznajemo, ne bi postojala.

Jedan od snimaka koji se često rade kako bi se uvidelo kako izgledaju svi zubi u vilici jeste ortopan ili ortopantomogram. Nasuprot njemu, mali snimak je detaljniji, ali na njemu se vidi samo jedan ili dva zuba.

Šta treba da znate unapred? Odlazak u neki od privatnih centara za snimanje zuba ne zahteva posebno planiranje i puno vremena. Zakazivanja nema, jer se snimanja rade vrlo brzo, tako da se pacijenti ne zadržavaju dugo. Običan snimak zuba gotov je za manje od deset minuta. Kompleksniji trodimenzionalni snimci se duže obrađuju, te za njih treba odvojiti pola sata. Svakako, ako do sad niste radili snimak zuba, treba da znate da to nije nikakva gnjavaža i komplikovana procedura zbog koje treba da odložite sve obaveze. Snimak je put do tačne dijagnoze i pravilnog lečenja.

Praktičan savet je da poskidate minđuše, pirsinge, lančiće i bilo koji drugi nakit koji nosite u predelu glave i vrata jer metal remeti snimanje. Bolje je da ostavite sve kod kuće, nego da morate da skidate kad odete na snimanje.

Ako ste otišli kod stomatologa hitno jer Vas boli zub, i ukoliko Vas pošalje d ga snimite, možete sve završiti u istom danu. Odete u najbližu ordinaciju za snimanje zuba i čim dobijete snimak, vratite se kod svog stomatologa kako bi mogao da pristupi lečenju.

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me