Zašto se sve vise traže kartonske kutije

Kartonske kutije i kartonska ambalaža postaju sve popularniji. Razloga je mnogo, a jedan od njih je ekologija i briga o životnoj sredini.

Za razliku od nekih drugih materijala kartonske kutije odnosno karton od kog se one prave, mogu se reciklirati. Isto tako, ako završi u prirodi, ne može je nikad zagaditi u tolikoj meri kao što je to, na primer, slučaj sa plastikom. Osim brige o životnoj sredini, kutije od kartona predstavljaju veoma su praktične iz više aspekata.

Kada se pomenu kartonske kutije, mnogima prvo na pamet padnu selidbe. Prednost ovih kutija ogleda se u tome što se prave u različitim dimenzijama i zbog toga se mogu lako transportovati. Koriste se da se u njih upakuju sve stvari koje neko poseduje, a želi da ih prenesi sa jednog mesta na drugo, tj. sa stare lokacije na novu. Pošto nekad nisu dovoljno čvrste da izdrže jače opterećenje, ako se oblepe selotejp trakom ili providno folijom, postaju otpornije na kidanje. Jednostavne su za nošenje i lako se ređaju u transportno sredstvo. Zato, kada treba da se selimo, uvek krećemo u potragu za kartonskim kutijama. Nekad nije lako naći one koje su već korišćene. Na primer, neko se odlučuje da obiđe lokalne prodavnice i markete kako bi prikupio kutije potrebne za selidbu. Međutim, nije uvek lako prikupiti ih na ovaj način. Jednostavnije je naručiti ih kod kompanija koje ih proizvode. Cena im je povoljna, a kupovinom novih, uštedećete dosta vremena. Isto tako, dobićete kartonske kutije po merama koje Vam odgovaraju.

Iako je transport prva asocijacija kada se pomenu kartonske kutije, ipak njihova najveća primena je ipak u tome da predstavljaju ambalažu za mnoge proizvode. Skoro da se ne može ni zamisliti neka grana industrije u kojoj se ne koriste kutije od kartona za pakovanje proizvoda. Ako se u njih ne pakuje pojedinačni proizvod ili roba, onda se bar koriste za veća pakovanja. Mnoge vrste robe koje stižu u skladišta i magacine, dolaze upravo u kartonskim kutijama.

Veoma veliku primenu imaju kada je pakovanje hrane i namirnica u pitanju. I to ne samo kada je prehrambena industrija u pitanju, već i ugostiteljstvo.

Kartonske kutije proizvode se u raznim veličinama, i mogu se naručiti po meri. Svako ko je pokrenuo sopstvenu proizvodnju neke robe, može poručiti kutije tačnih dimenzija, koje su takve da savršeno odgovaraju proizvodu.

Kutije od kartona pogodne su za štampanje naziva proizvoda, reklamnih slogana, logoa firme. One su te koje privlače kupce svojim izgledom i sadržajem i pomažu da se promoviše neki brend.

Pakovanje tehničke robe, kao i predmeta koji imaju oznaku da su lomljivi gotovo uvek se čini tako što se oni transportuju u kartonskim kutijama, koje u sebi imaju posebna ojačanja, isto od kartona ili od stiropora, koja služe kao dodatna zaštita od udaraca. Velika prednost kartona kao materijala jeste u tome što se lako seče na željene dimenzije. Za dizajniranje i krojenje koriste se posebni kompjuterski programi. Zatim se pomoću modernih mašina karton seče i savija i tako dobijamo kartonske kutije raznih dimenzija i namena.