Kako i kada kupiti pvc stolariju

Kupovina nove pvc stolarije nije jednostavan posao. Naročito ako to radite prvi put. Kao nekome ko se ne razume previše, niti dovoljno u kućne majstorije, zadatak renoviranja stana koji podrazumeva i zamenu starih prozora i vrata, delovao mi je frustrirajuće. Međutim, na kraju je sve proteklo glatko i mnogo brže nego što sam očekivala.

Posle podrobnog istraživanja, shvatila sam da je pvc stolarija ubedljivo najbolji izbor u odnosu na bilo koju drugu. Renoviranje stana je inače podrazumevalo izbacivanje dela starog nameštaja, krečenje zidova, nekoliko novih polica i komoda, kao i ono što je prvobitno, po mom mišljenju predstavljalo najzahtevniji zadatak, a to je zamena stare stolarije. Ali, hrabro sam krenula u akciju. Znajući da se najbolja pvc stolarija nalazi ovde, kliknula sam i odmah dobila kompletan spisak proizvođača i prodavaca pvc prozora i vrata, baš sve na jednom mestu, uključujući i cenovnike. Gledala sam redom i krenula da kontaktiram one koji su mi se najviše dopali. Vrlo brzo dobila sam sve potrebna informacije i posao je mogao da počne. Postupak je sledeći: kažete otprilike koliko prozora od pvc-a i balkonskih vrata vam treba, kao i njihove okvirne dimenzije. Nije potrebno sve premeriti u milimetar jer će i ovako i onako doći ekipa kod vas koja to radi. Znači, prvo što sam naučila jeste da je uzimanje tačnih mera veoma važno i zato to treba da rade profesionalci. Odmah su mi rekli da će moji novi prozori od pvc-a biti veći od starih jer je kutija za roletne manja od prethodne. Nisam to očekivala, ali me je vest obradovala. Tada su krenule da se rađaju ideje. Pitala sam majstore da li je moguće i koliko je to komplikovano da prozori nemaju isti raspored, tj. da na primer umesto dva manja dosadašnja bude jedan veći. Zanimalo je koliko je veliki posao da se otvor u zidu proširi kako bi dobila više svetlosti u sobi koja gleda na severoistok i koja je inače mračna. Inače, stan je trostran s tim što je većina soba orijentisana ka zapadu, tako da u njima ima dovoljno popodnevnog sunca. Ali, baš ta jedna soba koja je severoistočno orijentisana trebalo bi da ima malo više sunčeve svetlosti. Uz veći prozor to je ostvarivo. Videla sam da to nije neki veliki posao i da je samo važno šta se u zidu nalazi, odnosno kuda prolaze instalacije. Što se tiče delimičnog rušenja, treba proveriti statiku, tj. da li je u pitanju neki noseći zid. Sve kriterijumi su zadovoljeni, te je slobodno moglo da se pristupi proširivanju otvora u zidu radi povećanja površine prozora. Novi pvc prozor biće i viši i širi, takođe dvokrilni kao i ovaj prethodni.

Vrata od jedne jedine terase u stanu bila su dvokrilna, ali donji deo je od drveta, tako da su propuštala svetlost kao da je prozor u pitanju. Naravno, nova pvc vrata su skroz staklena.
pvc stolarija ugradnja

Kada sam izabrala tačno šta hoću, došli su majstori da uzmu precizne mere. Dogovorili smo se oko datuma ugradnje. Iznenadilo me je što je sve moguće završiti tako brzo. Prozore koje sam ja želela već su imali na lageru, tako da je ugradnja zakazana za nedelju dana.

Pobrinula sam se da pripremim sve što mogu za dolazak majstora. Raščistila sam sobe i uklonila nepotrebne stvari i nameštaj. Kako je reč o izbijanju starih prozora, generisane prašine je neminovno. Sve stvari sam spakovala u ormare i sav nameštaj zaštitila najlonskim prekrivkama. Slično kao kod krečenja. Međutim, majstori su veoma pažljivi i trude se da za sobom ostave što manji nered. Što se radova tiče, kada se uigrana ekipa pojavi tačno na vreme, može da se vidi šta znači profesionalizam na delu. Zato je važno od koga kupujete pvc stolariju.  Najbolje firme imaju svoje montere, koji sve rade stručno i profesionalno. Svi znamo kako je to kada poslujete sa umišljenim majstorima koji misle da su najvažniji na svetu i da svet treba da stane dok se oni ne pojave. To je ona, svima mrska, stara garda koja kaže da će doći posle 2, pa ih nema do 5 i imate sreće ako se uopšte pojave. A to što je neko pomerio sve svoje obaveze kako bi čekao gospodu majstore da se njihova veličanstva udostoje da dođu – nikom ništa. Ali, sa proverenim firmama koje se bave pvc stolarijom toga nema. Saznala sam da je konkurencija veoma velika, i da bez obzira na to što je i potražnja ogromna, ipak svako mora svoj posao maksimalno ozbiljno da shvati. Odnos prema klijentima je onakav kakav se poželeti može. Ti majstori su dobra i korisna poznanstva, kao i kontakt sa ovim dobrim kompanijama, jer neke od njih se bave i drugim radovima u građevinarstvu i raznim popravkama, tako da ih mogu angažovati i kad bude trebalo nešto po kući da se popravi, a što oni mogu da urade.

Ako se pitate koliko me je sve to koštalo, odgovor je iznenađujuće manje nego što sam očekivala. Ugradila sam i nove roletne i komarnika. Na kraju, nije mi bilo jasno zašto svi odmah ne zamene stare prozore novim od pvc-a jer to stvarno nije skupo. Razumem da postoje drugi prioriteti i da nije svako u situaciji, ali samo hoću da kažem da ako mislite o tome, treba da se raspitate kod ovih firmi i verovatno ćete se kao i ja prijatno iznenaditi cenama. Iskreno, mislila sam de će sve to skuplje da me izađe. Na kraju, moje zadovoljstvo je potpuno i kao šlag na tortu dolazi veoma jednostavno pranje i održavanje. Samo naprskam prozore i vrata običnim sredstvom za stakla koje sam kupila u super marketu i prebrišem nekom magičnom krpom, isto kupljenom u prodavnici. Kad se osuši sve, nema nikakvih fleka ni tragova deterdženta. Inače, kućni posao koji organski ne podnosim bio je pranje prozora, sve do momenta dok nisam kupila novu pvc stolariju. Stari prozori imali su krila koja se razdvajaju, drvo je krenulo da se kruni i nekoliko puta mi je ušao trn dok sam prala prozore. Nije bila dovoljna krpa, već džoger, pa su uvek ostajale neke mrlje kojima nisam mogla da uđem i trag od svih tih površina koje se razdvajaju. Istini za volju, toliko me je taj posao nervirao da sam prozore veoma retko prala, a sada je sve kao pesma, čak mi i prija da perem ove nove od pvc-a.

I za kraj, kada uraditi ugradnju nove pvc stolarije? Nije važno koje je godišnje doba, samo da temperatura napolju nije niska. Kako nam je klima čudna poslednjih godina, može da se desi da i u februaru bude 20 stepeni, pa je i to ok vreme. Nema baš mnogo planiranja danas sa svim klimatskim promenama, ali kada bi sve bilo regularno, od proleća do jeseni je idealno, pa kako god vama odgovara.