Oprez – ne odlažite ugradnju sigurnosnih vrata!

Razmišljate li dovoljno o tome da li ste Vi i Vaša imovina bezbedni? U žurbi svakodnevnog ritma života, mnogi to smetnu s uma. Razne brige svakog more, ali znamo da je mnoge stvari bolje sprečiti nego lečiti.

Pored bezbednosti imovine sigurnosna vrata pružaju i zaštitu nečeg što nam je neuporedivo važnije, a to je bezbednost ljudi. Da li ste do sad imali prilike da čujete priče kako su provalnici upali u nečiji stan ili kuću, a da su ukućani, ili bar neki od njih bili prisutni. Činjenica je da, kada je reč o provalama i krađama, one najčešće bivaju planirane. Pre nego što ih izvrše, lopovi biraju žrtve, osmatraju i prate ih kako bi saznali kakva je njihova rutina, vrebaju priliku i shodno njoj kuju plan. Mada, nisu sve pljačke planirane. Najgore su one koje se dese neplanirano, jer u njima ljudi mogu biti povređeni ili nastradati. U najmanju ruku, kada su ukućani prisutni tokom razbojništva, pretrpeće ogroman stres i traumu. Kako to sprečiti? Biramo kraj u kome živimo, ali bilo da je reč o nekom koji slovi za miran i siguran ili nekom koji je potencijalno opasniji, uvek moramo preduzeti iste mere predostrožnosti. Šta je to što uspešno sprečava sve vrste neželjenih upada? Nedvosmislen odgovor jeste sigurnosna vrata.


Oprez – ne odlažite ugradnju sigurnosnih vrata!


Kada lopovi tipuju stan ili kuću, oni prvo provere koliko je jednostavno ući u nju. Sigurnosna vrata na ulazu će ih odvratiti od prvobitne namere. Naravno, pod uslovom da ne postoje druge slabe tačke, odnosno mesta kroz koja se lako može ući. Za kuće bi to bile niske ograde, prozori i sporedna vrata, a za stanove u prizemljima, to su eventualno terase. Pod pretpostavkom da je sve ostalo obezbeđeno, ipak su najvažnija ulazna vrata. Ova priča se odnosi i na poslovne prostore, lokale i kancelarije. Ugradnjom sigurnosnih vrata odvraćaju se svi provalnici -  i oni koji u pljačku idu planski i oni koji nasumično i ishitreno kreću u pohod. Ovi drugi veoma su opasni, jer su to uglavnom narkomani kojima je hitno potreban novac, i kreću da ga traže ne birajući žrtvu. Ali, kada vide sigurnosna vrata oni odustaju i idu dalje, do prve sledeće slabe ulazne tačke – tj. do stana koji ima obična vrata.

Zašto su sigurnosna vrata toliko moćna i šta je to čime ona teraju provalnike? Ako bismo rekli da ih je nemoguće obiti i razvaliti, ne bismo govorili potpunu istinu. Moguće je obiti ih, ali kako? Veoma teško! Konstrukcija sigurnosnih vrata koja se prodaju na našem tržištu je takva da bi za njihovo razvaljivanje bilo neophodno koristiti alat, tj. mašine koje prave ogromnu buku. Takav poduhvat ne bio mogao da prođe neopaženo. Ali, to nije sve. Da je u pitanju kratkotrajna buka, pa da se neko još i usudi da pokuša u neko doba kad u blizini nema nikog, ali reč je dugotrajnom procesu. Zato su sigurnosna vrata, tj. stan ili kuća koju ona štite, neosvojiva tvrđava. Nasuprot tome, obična ulazna vrata sa jednostavnim starinskim bravama nisu takva prepreka za uljeze. U današnje vreme svako bi trebalo da kupi i ugradi sigurnosna vrata. Ako ih nemate, a svi oko Vas ih imaju, rizik je još veći. Vaš prostor moga bi biti jedan od manje onih koji nisu dovoljno obezbeđeni i samim tim postao meta.

Novac nije više problem kada su sigurnosna vrata u pitanju. Nekada su sva ona bila veoma skupa i teško dostupna. Smatralo se da je dovoljno da imate dve brave ili lanac, ali sada više nije tako. Domaći proizvođači sigurnosnih vrata imaju pored svojih modela i one iz uvoza koji su veoma jeftini. Međutim, najvažnije je napomenuti da i oni vrše funkciju i bolje je ugraditi najjeftinija sigurnosna vrata nego ih ne ugraditi uopšte.


 

«Prethodni   1 2