I zdravima treba fizikalna terapija

Kada se pomene fizikalna terapija većini ljudi je prva asocijacija lečenje povrede, rehabilitacija nakon operativnog zahvata i slično. Ali, da li ste znali da je fizikalna terapija potrebna zdravim osobama i da im višestruko koristi?

Poznato je da fizikalna terapija ima mnoštvo metoda, od kojih su neke nove i oslanjaju se na najsavremeniju tehnologiju, a druge su stare vekovima. Zajednička im je upotreba nekog izvora energije koji se usmerava u željenom pravcu i smeru kako bi se delovalo na odrađeni deo tela. Optimalno funkcionisanje skeletno-mišićnog sistema je najopštiji opis ciljeva fizikalne terapije. Kako se onda ona primenjuje kod nekog ko je zdrav? Naime, osobe koje nisu pretrpele povredu ili nisu u prosu lečenje nekog stanja ili oboljenja, mogu imati velike koristi od vežbi koje se sprovode u okviru fizikalne terapije. To su posebne vežbe koje se rade u salama ordinacija za fizikalnu terapiju i medicinu, a vode ih fizioterapeuti. Razlika između ovih vrsta vežbi i onih koje se rade u fitnes centrima u okviru pilates programa na primer, nekada je veoma mala. Zašto onda ići kod fizioterapeuta na vežbe, a ne u neki sportski klub. Ako imate problema sa vratom i leđima, ako Vas od sedenja bole krsta i osećate napetost u ramenima i celim leđima, onda treba da Vas pregleda fizijatara. Nije reč ni o kakvoj posebnoj bolesti, već samo o tome da Vaša leđa trpe veliko opterećenje zbog manjka kretanja. Boravak u istom položaju, a to je sedenje ili stajanje, utiče da se povećava pritisak između pršljenova. Snaga mišića leđa nije dovoljno velika i ne može da obezbedi pravilno držanje, što dodatno komplikuje situaciju. Vežbe jačanja ciljanih mišića u kombinaciji sa vežbama istezanja su ono što Vam treba.

I zdravima treba fizikalna terapija

Niste dovoljno stručni da ih samostalno radite. Može da se desi da napravite neki nagli pogrešan pokret i da se povredite. Takođe, moguće je da zbog nepravilnog rada vaše vežbanje ne bude delotvorno. Važno je da je pored Vas stručna osoba koja je upoznata sa stanjem Vaših mišića i kostiju i koja će Vam zadavati pokrete i usput ih korigovati. Pored izbora vežbi, važno je i opterećenje i intenzitet. Broj ponavljanja i eventualno opterećenje nešto je s čime se ne treba igrati, naročito ako već osećate neke tegobe. Ako se preforsirate, možete dobiti upale mišića, ali i izazvati neke dodatne povrede do kakvih ne bi došlo da je pored Vas sve vreme bio fizioterapeut. Kada naučite kako se rade, izvesne vežbe moguće je raditi i u kućnim uslovima. Bitno je da steknete snagu i da izgradite muskulaturu. Veći broj odlazaka u ordinaciju radi vežbi dovodi do toga da steknete rutinu i da naučite šta je to o čemu treba da vodite računa tokom svakog pokreta.

Telo ima tendenciju da se brani i da koriguje pokrete tako da budu lakši. Kako se ne bi išlo linijom manjeg otpora i kako bi se obezbedilo optimalno i pravilno izvođenje pokreta, neophodno je vežbati neko vreme uz nadzor fizioterapeuta.

Šta je ono što možete očekivati kao rezultat? Korist je višestruka. Ojačaćete i uklonićete osećaj bola u leđima i napetosti u ramenima i vratu. Imaćete više energije i bićete orniji za posao, kao i za druge aktivnosti. Poboljšaće Vam se raspoloženje, bićete vedriji i promeniće Vam se gledanje na svet.