Zašto volim privatne ginekološke ordinacije

 

Razgovaram nešto, usput onako, sa prijateljicom i kaže ona meni da je bila u domu zdravlja kod ginekologa. U momentu sam se prisetila kako mi je u mladosti uvek bilo neprijatno kada treba da idem na ginekološki pregled. Iako sam vremenom sazrela i shvatila da je to sasvim normalna stvar, ipak sećam se jednog detalja koji je uticao na to da danas idem najnormalnije i potpuno opušteno na redovne kontrole.

Odlazak na pregled u privatne ginekoloske ordinacije je drugačiji nego kad se ide u državnu. Naravno da je najvažnija stručnost i predanost lekara, ali meni je značilo to što sam prešla kod privatnika. Upravo to je doprinelo da se rešim nelagode prilikom odlazaka na ove preglede. Naime, privatna ginekološka ordinacija u koju godinama odlazim, veoma je prijatno mesto. Pored toga, moja doktorka je jedno predivno stvorenje. Ona ne samo da uliva poverenje što se stručnosti tiče, nego i način na koji daje savete, sve to u paketu je nešto što zaista utiče na to da bilo kakva nelagoda od pregleda nestane. Sama ordinacija je veoma lepo uređena. Ima čekaonicu u kojoj je prijatna atmosfera. Kad dođem na vreme, ne moram da čeka, a ako stignem malo ranije, čekanje mi ne pada teško. Tu je televizor, wi-fi, novine, časopisi (oni odštampani, ne onlajn)… Uvek imam neku zanimaciju. Primećujem da većina žena skroluje po telefonu dok čeka, ali ja radim nešto što me mnogo više od toga opušta. Čitam časopise, koje inače ne kupujem, jer nemam vremena u drugim situacijama da ih čitam. Ali to je samo uverenje, jer su neke druge lošije navike, zamenile dobro staro listanje ženskog časopisa, koji pored svega i lepo miriše. Ali, da se vratim na suštinu. Osećaj koji sada imam kad idem na kontrolu je potpuno drugačiji. Sama priroda ginekoloških pregleda je takva da oni n traju dugu. Od kada sam odlučila da se više posvetim zdravlju i ličnoj edukaciji, redovno idem na kontrole brisa, Papanikolau test, kolposkopiju i ginekološki ultrazvuk. Moje zdravstveno stanje je odlično, tako da idem jednom godišnje. Nekad je to bilo u martu, ali sam pomerila za april. Imam podsetnik u kalendaru da krajem marta zakažem redovnu kontrolu kod mog ginekologa. To ne preskačem. Rezultate PAPA testa mi sestra za dva dana javi telefonom.
Zašto volim privatne ginekološke ordinacije

Nasuprot tome, moja prijateljica ide kod državnog doktora. Nije da nema para, nego se vezala za ginekologa koji radi u domu. Kaže mi da joj je krivo što ne radi privatno, pa da ne mora da zakazuje u nedogled ranije i da čeka. Takođe, ordinacija je uredna i čista, ali nema tu toplinu kao što je u privatnim.

Sam odlazak kod bilo kog doktora je nešto što radimo zato što moramo, a ne zato što u tome uživamo. Stoga nam mnogo znači kad je atmosfera tamo prijatnija, što je više moguće. Ginekološki pregledi su povoljni kod privatnika, i realno, u stranim zemljama sve to isto košta mnogo, mnogo više. Čak i u poređenju sa prosečnom platežnom moći. Mislim da je briga o zdravlju važna i da svaka žena treba da ide na redovne kontrole. Kako bi se osećala prijatnije i kako ne bi išla tamo gde je gužva i čekanje, isplati se platiti pregled kod privatnika.


 

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 ... 22 23 24  Sledeći»